office.microsoft.com |
måndag 22 oktober 2012
Bu!
Snart höstlov, snart Allhelgona, snart Halloween! Gillar du att få mardrömmar? Älskar du att se en riktigt läskig film? Eller du kanske hellre läser en riktigt bra rysare? Mediateket skyltar med ruskiga, spökliga och skrämmande böcker den här veckan. Passa på att låna med dig en hem över lovet!
fredag 19 oktober 2012
FN-dagen
Fn.se |
Vill du läsa mer om barnkonventionen och FN så har bland annat Länkskafferiet flera bra länkar. (Sök på barnkonventionen)
För lärare finns flera bra tips på hur man kan jobba med FN och barnkonventionen i klassrummet. Till exempel har Barnens bibliotek bra tips på hur man kan jobba med barnkonventionen och Svenska FN-förbundet har flera tips på aktiviteter till FN-dagen.
torsdag 18 oktober 2012
Månadens författare
Månadens författare är den produktive Mårten Sandén. Mårten Sandén bor i Lund (och ibland i Stockholm) och har bland annat skrivit Petrinideckarna som ju utspelar sig just i Lund. För den fjortonde Petrinideckaren Fantomerna som kom ut i år tilldelades Mårten Sandén deckarpriset Spårhunden.
För högstadiet och lite äldre ungdomar har han skrivit bland annat En plats de kallar Lyckan, Den femte systern och Anna D' Arc.
onsdag 17 oktober 2012
Gillar du att skriva?
Brukar du skriva egna berättelser på fritiden? Eller skriver du dikter? Du kanske rent av bloggar? Skulle du vilja utveckla ditt skrivande, få inspiration och tips samt träffa andra som också gillar att skriva? Då ska du passa på att gå på skrivarkurserna som Bjärreds bibliotek erbjuder under höstlovet.
Skrivarkursen erbjuds dels för dig som är mellan 8-12 år och dels för dig som går på högstadiet. Under tre tillfällen träffas grupperna och låter pennan glöda, så är du intresserad så kan du anmäla dig på Bjärreds bibliotek, eller också kan du meddela Anna i mediateket!
Bild från clipart |
torsdag 11 oktober 2012
Om det var krig i Norden
Tänk om det var krig. Här! I Sverige! Om tv och radio kontrollerades av regimen. Om din bror eller syster försvann och du själv inte längre skulle våga gå ut utan att riskera att bli skjuten av krypskyttar. Och om nästan alla du känner förlorat en eller flera medlemmar ur sin familj. Vart skulle man då ta vägen? Skulle man ha någonstans att ta vägen om man blev tvungen att fly? Och hur skulle det vara att komma till ett nytt land, där folk mest tycker att man är en samhällsbörda och där man inte kan språket och man inte kan försörja sig och där folk tycker att man klär sig konstigt och har konstiga seder och traditioner? Dessa frågor ställer Janne Teller i Om det var krig i Norden när hon vänder på perspektiven och låter läsaren sätta sig in i hur det kan vara att uppleva krig på nära håll och tvingas bli landsflykting.
I Om det var krig i Norden får läsaren följa en svensk tonårig kille vars familj satsar alla sina besparingar på att komma med en flyktingtransport söderut för att komma undan oroligheterna i Sverige. I Egypten hamnar familjen i ett tältläger i väntan på att deras asylansökan ska behandlas.
Janne Teller skriver i ett efterord om hur hon ursprungligen skrev essän Om det var krig i Norden 2001 när flyktingdiskussionen i Danmark var som livligast och folk tycktes ha glömt några av Europas mest hyllade värdesatser: Att alla människor är födda lika och den gyllene regeln att det du vill att människor ska göra för dig ska du också göra för dem. Essän publicerades 2004 som bok i form av ett passhäfte och därefter har texten givits ut i ett flertal länder. Varje gång boken givits ut i ett nytt land har texten anpassats för att passa just det landets historia , kultur och geografi.
onsdag 10 oktober 2012
Biblioteksråd
CC office.microsoft.com |
Det är hög tid att dra igång biblioteksrådet för högstadiet! Är du intresserad av att vara med så är det bara att dyka upp på första mötet. Vi ses i mediateket onsdagen den 17 oktober kl 0920!
tisdag 9 oktober 2012
Barnbokskatalogen är här!
Barnbokskatalogen 2012/2013 med Bokjuryn kom idag. Hämta ett eget exemplar i biblioteket att bläddra i!
Massor med nya böcker!
Det har kommit massvis med nya böcker till bibblan. Bland annat de på bilden + några till som redan är utlånade!
torsdag 4 oktober 2012
Biblioteksråd
CC office.microsoft.com |
Så har höstens första biblioteksråd för åk 2-6 ägt rum! Vi som samlades var Leo 2b, Vilma 2a, Josefin 3a, Ebba 3B, Linnea 4a, Oskar 4b och Amanda och Elin från 5:an. Och så jag (Anna) och Maria.
Vi bestämde att vi från och med måndag (den 8 oktober) startar en ny läsutmaning. Förra året läste ni 1171 böcker under 4 veckor. Jättebra! Men det ska vi försöka slå. Vi sätter målet på 1300 böcker, så ser vi var vi hamnar. Vi tar paus i läsningen en vecka under höstlovet och sista dagen för läsutmaningen blir den 9 november. Så läs på allt vad ni kan!
Det kom önskemål om att köpa in fler äventyrsböcker för lågstadiet och fler gåtböcker. Och så pratade vi lite om olika tävlingar som vi kan anordna i biblioteksrådet och hur man kan göra för att locka flera till att läsa.
onsdag 3 oktober 2012
Höstkul på Bjärreds bibliotek
Ok, det är ett tag kvar till höstlovet, men det är absolut inte för tidigt att börja planera saker att göra under lovet. Bjärreds bibliotek anordnar en rad olika aktiviteter med bla skrivarkurs, bokfika, tv-spel mm för er som går på låg-, mellan- och högstadiet. Du hittar höstlovsprogrammet på Bjärreds bibliotek eller i mediateket!
tisdag 2 oktober 2012
Förbjudna böcker
CC Bonniercarlsen |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)