tisdag 22 mars 2011

J.K Rowling

Född:  1965
Har skrivit:  Harry Potter serien

Som liten var J.K Rowling en av de opopulära i skolan. Hennes kompisar brukade sitta brevid varandra, när hon berättade fantasiberättelser för dem.
J.K Rowling kom på Harry Potter historien på tåg mellan Manchester och London 1990. Tåget var försenat när hon fick Harry Potter som en färdig människa i huvudet. På resten av tågresan satt hon och funderade på honom och hela historien.

En dag när det var riktigt kallt i hennes lägenhet hade hon inte råd med värme. Så hon satte sig på ett café i närheten. Där skrev hon ända till hennes 3 månader gamla barn vaknade. Hon skämdes över att hon inte gjorde något mer för att försörja hennes dotter.

Efter ett tag visade hon det för en kompis, som gillade det väldigt mycket. Så J.K Rowling gick till biblioteket för att söka upp adresser. Hon skulle skicka det till några agenter i London. Men hon skickade bara 2 exemplar eftersom hon inte hade råd att kopiera den 80 000-ord långa boken.

Den andra agenten gillade det väldigt mycket. Nu har hon belönats med många priser, bl a The Bookseller Author of the Year Award och Smartiespriset. Recensionerna har varit väldigt possitiva, och böckerna om Harry Potter sprider sig som snabbt över världen. De har redan översatts till över 50 språk.

Av: Cornelia Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar