måndag 15 april 2013

Som Zlatan fast bättre

Ätstörningar har det skrivits om innan. Men böcker som tar upp ätstörningar hos killar finns det desto färre av. I Som Zlatan fast bättre berättar Niclas Christoffer om Simon, som i strävan efter att bli världens bästa fotbollsspelare och nå total kontroll över sin kropp, istället långsamt bryter ned sig själv.

Simon blir överlycklig när han får reda på att han kommit in på fotbollsgymnasiet i Malmö. Det har varit tuffa uttagningar till bara ett fåtal platser. Simon lovar sig själv att han ska visa att han förtjänat sin plats och går helhjärtat in för träningen. En ledare nämner för Simon att han skulle kunna öka sin prestation ännu mer om han bara gick ner något kilo, och Simon satsar hårt för att snabbt tappa den där lilla extravikten. Han sätter sig själv på en benhård diet och tränar extra på fritiden. Snart har de överflödiga kilona försvunnit, men istället har Simon dragit på sig ett komplicerat förhållande till mat och träning. Och någonstans här övergår dieten till ett regelrätt matmissbruk.

Som Zlatan fast bättre är en hemsk historia, men samtidigt mycket läsvärd. Att Niclas Christoffer själv har erfarenhet av ätstörningar bidrar till att höja trovärdigheten och det är också lätt att leva sig in i Simons tankesätt och resonemang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar