måndag 13 maj 2013

The Great Gatsby


F. Scott Fitzgeralds mest kända roman från 1925 räknas som en 1900-talets mest inflytelserika amerikanska romaner. Den store Gatsby har biopremiär den 17 maj, och jag ser jättemycket fram emot att se den här filmen!

Nick Carraway kommer till New York för att jobba som fondmäklare 1922 och flyttar in i ett mindre och lite ruffigt hus på Long island. Till granne har han en enorm villa, ett riktigt skrytbygge, vars ägare, Mr Gatsby, jämnt och ständigt håller fester.

Mr Gatsby är en mytomspunnen ungkarl som är känd för sin förmögenhet och gästfrihet och för sina överdådiga fester, som sträcker sig långt in på småtimmarna. Många är de av New Yorks societet, som varit på någon av Gatsbys fester, men få vet vem denne Gatsby är. Det går till och med rykten om att Gatsby dödat en annan man. Carraway får dock äran att lära känna sin framgångsrike granne, som inte alls är den lycklige man han utger sig för att vara. Gatsby bär på en stor tomhet orsakad av olycklig kärlekshistoria. I flera år har han väntat på att få uppfylla sitt livs största dröm, och nu är tiden äntligen inne.

Den store Gatsby erbjuder passionerad kärlek, längtan, drömmar som gått i kras, hemligheter och svek, och tragedi med stort T. Och de välgjorda miljöbeskrivningar får mig att känna det som att jag själv befinner mig på en av Gatsbys vansinniga och överdådiga fester. Efter att ha sett trailern till filmen, tycker jag att regissören nog också har fångat stämningen på pricken!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar