fredag 26 juli 2013

Delirium

Kärlek är en sjukdom. Det är förbjudet, olagligt. Det värsta av alla dödliga saker, folk har dödat för den. Men det är en sjukdom som går att bota. När man fyller 18 får blir man opererad för att inte kunna bli kär.
   
Delirium
Lena Haloway är 17, och hennes operationsdag närmar sig med stormsteg. Hon bor hos sin moster och kusiner, efter sin mammas död när hon var liten, i Portland, som liksom alla andra amerikanska orter är helt avspärrade från omvärlden. Hela sitt liv har Lena fått höra att kärlek är en dålig sak, en sjukdom man kan dö av och hon gör allt för att inte riskera att bli smittad.
     Hennes bästa kompis Hana har allt man kan önska sig, en rik familj, ett fint hus, bra betyg och ett utseende alla avundar. Tillsammans har de hur roligt som helst, jogging är speciellt en sak de båda älskar.

Lena fruktar sin utvärderingsdag, när forskarna ska lära känna henne och hon sedan ska få välja sin framtida partner. Allt styrs av staten. Och under utvärdering händer det omöjliga; en hord med skrämda kor tar tillflykt inne på labbet och utvärdering stoppas, blir flyttad till ett annat datum. Hon får syn på en kille med brunt hår som står och skrattar åt händelsen. Vem är han?

I samma veva börjar Hana bete sig konstigt, Lena kommer på henne med att lyssna på förbjuden musik och surfa runt på förbjudna hemsidor. Och en kväll under en löprunda möter de samma kille igen, den här gången iklädd en vaktuniform. Hans namn är Alex och han är statligt anställd nära en av stadsgränserna. Han har redan genomgått sin operation, ändå beter han sig som om han visst har känslor.
     Efter den kvällen korsas Lenas och Alex vägar flera gånger och hon börjar känna av det förbjudna inom sig, men kan hon motstå frestelsen att lära känna honom?


Delirium är den första delen i en spännande trilogi som jag personligen blev besatt av. Helt fantastisk, den har allt jag älskar inom genren. Dessutom är filmrättigheterna redan sålda och förväntas bli en film inom snar framtid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar